Oleh SURAIDAH ROSLAN
KENINGAU: Industri nanas Sabah akan terus berkembang sebaik sahaja program tanaman nanas bersubsidi yang kini sedang giat diusahakan menampakkan hasil dalam tempoh 15 bulan.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Junz Wong berkata, apabila projek kumpulan perintis itu mula mengeluarkan hasil, usaha mempergiatkan tanaman nanas berkualiti tinggi seperti nanas jenis Keningau Diamond (AC12) dan MD2 akan dilakukan.

Beliau berkata, apabila hasilnya sudah dapat dilihat, program tanaman nanas bersubsidi akan dilaksana dalam skala yang lebih besar menerusi Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) 2021-2025.

Katanya, langkah meningkatkan hasil pertanian itu seiring dengan Pelan Pembangunan Pertanian Sabah 2021-2030 untuk meningkatkan produktiviti dan kualiti pengeluaran sektor pertanian negeri.

Dalam program perintis itu, 120 petani dari seluruh Sabah mengikuti program penanaman nanas bersubsidi dengan keluasan minimum ladang tanaman seluas satu hektar.

Untuk memastikan program itu berjaya, petani hanya perlu menanam mengikut teknik dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan supaya keluaran nanas yang dihasikan mengikut saiz dan bentuk yang standard.

Menurutnya, beliau tidak mahu kesilapan dalam tanaman nanas jenis MD2 semasa pelaksanaan program oleh kerajaan terdahulu berulang.

“Jika dahulu ada petani menanam nanas MD2 tidak berjaya kerana ketiadaan pengetahuan tentang cara menanam nanas yang betul.

“Kini, dengan bantuan Penasihat Pertanian Negara Datuk Yap Yun Fook, tanaman kali ini pasti akan mengeluarkan hasil yang memenuhi kehendak pasaran.

Credit: http://www.borneotoday.net/junz-industri-nanas-sabah-akan-terus-dimajukan/

Scroll to Top